Urfa’da seçim güvenliği: Partilerin önlemleri yeterli olacak mı?
Fatma Keber
URFA – Türkiye 14 Mayıs’ta değerli bir seçime gitti. 14 Mayıs’ta milletvekilliği seçimleri tamamlanmış olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tipte kaldı. Birinci sağlık seçiminde Urfa’da yaşananlar, seçim güvenliğini yeniden gündeme getirdi.
AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın Urfa’daki blok oylarını gösteren videolar seçim güvenliği kaygısını artırırken, bir güvensizlik daha ortaya çıktı. Islak imzalı tutanaklar ile YSK’da yazılan oylar karşılaştırıldığında, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır başta olmak üzere Urfa, Mardin ve Şırnak’ta aldığı oyların bir kısmının AKP’ye yazıldığı ortaya çıktı. Yine MHP ve Refah Partisi.
Oy ve Ötesi’nin seçim güvenliğini sağlamak için yürüttüğü ‘tanık olun’ kampanyasına birçok il katılırken, Urfa tanığa en çok ihtiyaç duyulan illerden biri olarak açıklandı. Urfa’da 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde yaşanan olaylardan ders çıkardıklarını kaydeden siyasi partiler, bu Pazar günü yapılacak seçimlere daha hazırlıklı girmeyi planlıyor.
‘SORUNLU YERLER’
Urfa Yeşil Sol Parti Basın Sözcüsü Ulaş Çoban, 14 Mayıs’taki gözlemlerin ikinci ilaçta geçerli olacağını belirterek, “Yeşil Sol Parti listesinden 4 ilçemize sandık görevlisi gönderebiliriz” dedi.
Seçimlere HDP yerine Yeşil Sol Parti’nin giriyor olması birçok bölgede sandık görevlisi bulundurmayı külfet haline getirdi. Bu nedenle sadece 4 ilçede resmi görevlendirme yapabildiklerini belirten Çoban, “Diğer ilçelere de gözlemci gönderiyoruz” dedi.
Çoban, konulara ilişkin şunları anlattı: “Geçen seçimde gözlemci göndermediğimiz yerler oldu. Bunlar sorunlu alanlar, tartışmak istemediğimiz yerler. Bazılarına arkadaşlarımızı gönderdik ve yine de bazı sorunlar yaşandı. Böyle yerlerde arkadaşlarımızı geri çekmek zorunda kaldık. Farklı yollar denedik, diğer partiler listesine de girdik.”
YEŞİL SOL PARTİ: URFA’DA 5 BİNDEN FAZLA HEDEFİMİZ VAR
Urfa’da 4 bin 100 civarında sandık olduğunu belirten Çoban, “5 binin üzerinde gözlemcimiz var. Hepimizin ıslak imzaları var. Biz de gidemediğimiz yerlerden alıyoruz. Gezici ekiplerimiz var. Sabit arkadaşlarımız var. Karaköprü ilçesini 10 bölgeye ayırdık. Avukat arkadaşların da içinde bulunduğu 10 adet seyyar ekip bulunmaktadır. Bu arkadaşlar bir sorun olsa da olmasa da geziyorlar. Bunun dışında problemli bölgelere direk müdahale eder. Urfa merkezde 25-30 gezici ekip var” dedi.
‘DÖKÜM GÖREVLİSİNE SICAK SU DÖKÜLDÜ’
CHP Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Ronayi Paydaş, kentte seçim güvenliğinin sağlanmasına ilişkin şunları söyledi:
“CHP İl Hukuk Komisyonu olarak seçmen iradesinin doğru kullanılması -başkasına oy verilmemesi, toplu oy kullanılmasının engellenmesi- ve seçmen iradesinin sandığa yansıması konusunda sorumluluk üstlendik ve partileri bölüştük. aramızdaki görevler Bu işi yaparken tabii ki Millet İttifakı hukukçularını da dahil ettik. Sahadayız, o avukatlarla dolaşıyoruz. Şu anda sahadayız.”
Paydaş, 14 Mayıs’ta Akçakale’de bir sandıkta sandık görevlisinin üzerine kaynar su döküldüğünü ve “Orada olduğum için o anda müdahale ettim” dediğini söyledi.
Paydaş, “Yaklaşan seçimlerde bazı sorunlu alanlar var. Eyyübiye ve Akçakale’ye kadar olan sandıklar bizim için önemli noktalar çünkü burada blok oylama yapılıyor.”
‘KAPALI OYLARI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Seçmen iradesinin sandığa yansıması için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Paydaş, “Biz CHP’ye, AKP’ye, şuraya buraya atın demiyoruz, seçmen oy kullansın istiyoruz. kendi iradesiyle.Örneğin Kılıçdaroğlu Akçakale’de görevdeyken iki buçuk kez sandık açıldı.Akçakale gibi bir yerde Kılıçdaroğlu 180 oy, Tayyip Erdoğan 80 oy aldı.Biz oradaydık çünkü millete sahip çıktık. Elimizde tutanaklar var, elimizden geldiği kadar da yakalamaya çalışıyoruz” dedi.
Baroların ve gönüllü avukatların çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Paydaş, “Fakat sayımız hala yetersiz. Çünkü tehdit ediliyorsunuz, dövülüyorsunuz, aşağılanıyorsunuz, toplu oylamaya karşı uyarıyorsunuz, adam bu kez direniyor. İşte en basit örnek, kaynar su döküldü, yetiştik. Adamı linç edilmekten kurtardık. Biz de direniyoruz, sonuç olarak insanlar bize güveniyor ve oy veriyor.
‘ŞÜPHELENİNCE GEREKLİ İTİRAZLARIMIZI YAPACAĞIZ’
14 Mayıs seçimlerinde MHP’den milletvekili adayı olan Halil Bakık ise sandık güvenlik önlemlerine ilişkin, “MHP’miz olarak her sandıkta bir görevlimiz olacak. Şanlıurfa merkezde her okulda kendi partimizin belirleyeceği okul müdürü dediğimiz bir okul müdürü olacak. Her sandıkta sandık görevlimiz olan partimizin kurduğu Seçim İşleri Merkezine bilgi gönderilecektir. Değerlendirme kuruluşumuz tarafından yapılan hesaplama ile birlikte yapılacaktır. Seçim kuruluna gidecek tutanaklarla bir karşılaştırma yapılacak. Rastgele bir şüphe durumunda gerekli itirazları yapacağız” dedi.